To rybne danie jest pyszne i eleganckie. Sprawdzi się jako dodatek do wigilijnego barszczu
Kulebiak to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Ma postać dużego pieroga, który tradycyjnie robi się z ciasta drożdżowego lub półkruchego, a w środku zamyka się farsz mięsny, rybny albo warzywny. Kulebiak w zależności od wielkości porcji można podać, jako danie podstawowe lub jako dodatek do czystych zup, np. czerwonego barszczu. W tej roli doskonale też sprawdzi się kulebiak z ciasta francuskiego i łososia.
Jaka ryba jest najlepsza do kulebiaka?
Do kulebiaka najlepiej przeznaczyć dość gruby filet z jędrnej, zwartej ryby. Wcześniej należy doczyścić go z ości. Może to być np. polędwica z dorsza, filet z halibuta czy łupacza. W kulebiaku jednak najlepiej będą się prezentować różowe filety rybne, a więc łosoś i pstrąg łososiowy. Jeśli filet jest zbyt cienki, można złożyć dwa filety, przed zawinięciem w ciasto.
Jak zrobić kulebiak z łososiem?
Przygotowanie kulebiaka z ciasta francuskiego to sprawa niemal błyskawiczna. Wcześniej wystarczy tylko oczyścić, przyprawić i obsmażyć filet z łososia. Potem obłożyć go farszem, zawinąć w płat ciasta i upiec. Wierzch kulebiaka warto też udekorować, by danie ładnie prezentowało się na stole. Można więc ułożyć na nim kratkę czy inne wzorki z kawałków ciasta francuskiego. By dobrze przywarły do głównej części ciasta, całość należy posmarować rozkłóconym jajkiem.
Przepis: Kulebiak z łososiem
Kulebiak z ciasta francuskiego i fileta z łososia
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- ok. 400 g fileta z łososia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilet z łososia oczyść ze skóry i pozostałych ości. Skrop go sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Liście kapusty opłucz, sparz by były miękkie, osącz je i wystudź. Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut.
- Smażenie rybyNa patelni rozgrzej olej i masło, połóż filet z łososia i obsmaż go ze wszystkich stron. Rybę przełóż na talerz, przestudź.
- Formowanie kulebiakaZ ciasta francuskiego odkrój pasek szerokości ok. 5 cm do dekoracji. Duży płat ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na środku płata ciasta francuskiego połóż 2 liście kapusty jeden na drugim. Połóż na nich obsmażonego łososia, przykryj pozostałymi liśćmi. Rybę z kapustą zawiń w ciasto francuskie, zlep brzegi smarując je wcześniej rozkłóconym jajkiem.
- Pieczenie kulebiakaKulebiak przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kulebiaku ułóż kratkę z wąskich pasków ciasta. Wierzch kulebiaka posmaruj jajkiem. Kulebiak piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Czym można obłożyć łososia?
Piekąc filet z łososia zawinięty w ciasto francuskie, warto dołożyć jeszcze farsz, który uświetni smak ryby. Ja sięgnęłam po sparzone liście kapusty włoskiej, które dodają też potrawie apetycznej barwy. Jednak można je zastąpić np. podduszonym szpinakiem czy pieczarkami.